Adviseurs industriële veiligheid voor BRZO bedrijven en veiligheidsregio’s

Adviseurs industriële veiligheid voor BRZO bedrijven en veiligheidsregio’s

Black-out training

Een black-out

Het is slecht weer in een deel  van West-Europa, de stroomvraag varieert en is groot, te groot. Wind, zon en batterijen leveren onvoldoende om reguliere centrales aan te vullen. Een groot deel van de stroomvoorziening valt uit, deels ook in Nederland. Veel van wat in het publieke domein op elektriciteit draait valt uit. Vervoersstromen en systemen die infrastructuur ondersteunen vallen uit, stedelijke gebieden vallen stil. Stoplichten, buitenverlichting en parkeergarages vallen uit. Huizen komen zonder stroom te zitten, in bedrijfsgebouwen vallen klimaatsystemen en liften uit. Gebouwen, organisaties, bedrijven zonder noodstroom vallen stil, voor organisaties met noodstroom blijven alleen elementaire processen draaien en gaat de teller lopen voor voldoende brandstof.  Slecht weer draagt bij aan versnelde onrust in de samenleving. Instabiliteit kan omslaan naar chaos en rellen. Personeel bij bedrijven zoekt contact met het thuisfront, maar communicatie valt uit. Zicht op herstel van de stroomvoorziening blijft uit…

Betekenis voor een (groot) bedrijf

Uw bedrijf voorziet in kostbare en kapitaalintensieve producten die in complexe bedrijfsprocessen worden gemaakt. U bent onderdeel van een groep bedrijven die voor het eindproduct aan elkaar levert, de logistieke processen zijn scherp afgesteld. Chemicaliën maken een flink deel uit van de productieprocessen, in opslag en in toepassing. Zowel de GMP als het wetgevingskader voor veiligheid en continuïteit vragen een hoog beheersingsniveau van uw organisatie. Er werken een paar honderd mensen op de site, in een ploegensysteem dat 24/7 doorloopt. Alle processen draaien op stroom, via noodstroom kan 30% van de processen doorlopen. Totale stroomuitval betekent in principe stilzetten van alle processen, waarbij noodstroom voorziet in het functioneren van de veiligheidssystemen. Naast stilleggen van processen, komen ook security & safety stil te liggen. Het functioneren van toegangscontrole, badging, parkeren, kantine, maar ook BHV, bedrijfsbrandweerzorg en het crisisteam in de crisisruimte  staan ter discussie.

Dilemma’s

Weet u met welke risico’s en dilemma’s uw bedrijf te maken krijgt wanneer de stroom uitvalt? Is uw bedrijf voorzien van noodstroom en zo ja, wat blijft er dan werken (en wat niet!) en hoe lang kunt u hiermee vooruit? Wat betekent de stroomuitval voor uw medewerkers en voor de onderlinge communicatie?

Door overbelasting van het elektriciteitsnet en door de toename van extreem weer wordt de kans op langdurige stroomuitval steeds groter. Een black-out in Nederland is daarom niet ondenkbaar, sterker nog, de kans op grootschalige stroomuitval neemt significant toe.

Stroomuitval kan voor Seveso-bedrijven aanzienlijke gevolgen hebben, die niet alleen de bedrijfsvoering verstoren, maar ook de veiligheid van het personeel, de middelen en gebouwen op de site en de omgeving in gevaar kunnen brengen. Het is daarom van essentieel belang dat bedrijven in sectoren waar met gevaarlijke stoffen worden gewerkt, grondige risicomanagementmaatregelen nemen. Door het treffen van de juiste maatregelen, het zorgen voor betrouwbare noodstroomvoorzieningen en het regelmatig trainen van crisisteams kunnen de gevolgen van stroomuitval aanzienlijk worden verminderd.

Black-out training KSS

Om bedrijven goed voor te bereiden op een langdurige black-out en alle mogelijke gevolgen hiervan organiseert KSS een ‘black-out training’. Deze training duurt een volledige werkdag en brengt in real-time de verschillende dilemma’s waar uw bedrijf mee te maken kan krijgen in beeld. Uw crisisfunctionarissen worden voorzien van startinformatie waarmee ze aan de dag zullen beginnen. Door de dag heen ontvangen zij steeds aanvullende informatie over het scenario waar de nodige dilemma’s in verwerkt zitten.

In de voorbereiding van de training worden de bestaande plannen en procedures van uw crisisorganisatie uiteraard geraadpleegd en krijgen wij graag helder welke bijzondere risico’s uw bedrijf kent. Het scenario wordt volledig aangepast op het risicoprofiel en de crisisplannen van uw organisatie. Tijdens de oefening komen o.a. de alarmering van het crisisteam, de vergaderstructuur, zorg voor personeel, interne communicatie, communicatie met de overheid/hulpdiensten, het veilig afschakelen van de site en de voorbereiding op het opnieuw opstarten aan de orde. Hierdoor leert uw crisisteam te prioriteren, te vergaderen middels het voorgestructureerde FABCM-model en leren de crisisfunctionarissen ook buiten de hekken van te site kijken. De training duurt een volledige werkdag en wordt begeleid door 2 ervaren trainers vanuit KSS.

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met Danique Wolffenbuttel via 06-44489533 of door te mailen naar d.wolffenbuttel@kappetijn.eu.